KOOKPLOEG SOLIDAIR GENT

Van spontane actie naar duurzame werking | KOOKPLOEG SOLIDAIR GENT

Van spontane actie naar duurzame werking

In maart 2020 viel het openbare leven stil. Het was het begin van de lockdown. Een nooit eerder geziene corona-crisis.

De noden op de eerste lijn waren groot. Noodhulporganisaties kregen een ongeziene stroom hulpbehoevenden over de vloer. Ouderen, alleenstaanden, gezinnen, mensen zonder papieren… konden niet meer terugvallen op hun reguliere netwerk, overlevingsmechanismen, (zwart)werk en begeleiding.

Solidariteitsfonds

Om hieraan tegemoet te komen besloten 12 hulporganisaties een noodcampagne te starten op één rekeningnummer, onder de noemer Gents Solidariteitsfonds voor Moeilijke Tijden. In enkele weken tijd haalden we tienduizenden euro’s aan giften op. Die verdeelden we over de verschillende materiële noodhulpvzw’s die Gent rijk is.

De facebookpagina telde al gauw duizenden leden.

1000 maaltijden

Een vaststelling tijdens de eerste weken van de lockdown: “eten” werd voor veel mensen een probleem. Sociale restaurants waren dicht, kinderen aten niet meer op school, plaatsen waar mensen goedkope maaltijden vonden of waar ze konden koken, waren niet meer toegankelijk.

Op vrijdag 3 april deed een handvol vrijwilligers een oproep om 1000 maaltijden te koken voor mensen in nood. Hier kwam massaal veel reactie op, het was alsof heel wat mensen zaten te wachten tot ze een concrete bijdrage konden leveren.

Een plan! Een plan!

Al snel bleek dat koken zonder te weten voor wie, geen goed idee was. We werden overrompeld en warme maaltijden blijven niet houdbaar. Het idee was goed, maar een plan drong zich op!

We spendeerden een weekend aan de opmaak van een online planning. Een vijftiental sociale organisaties richtten in hun gebouw een aanmeld- en afhaalpunt, ze brachten de mensen in nood in kaart en engageerden zich om op een vaste dag in de week de maaltijden te verdelen. De tientallen vrijwillige koks en chauffeurs die zich aangeboden hadden, konden georganiseerd aan het werk! 

90 trouwe vrijwilligers

Het resultaat: 750 maaltijden per week en dat 3 maanden aan een stuk. Het Gents Solidariteitsfonds zorgde voor de centen.

Na 9000 maaltijden waren de fondsen op, de koks moe, de sociale restaurants (gelukkig) opnieuw open en werd het kookploegverhaal voorlopig beëindigd op 30 juni.

Kookploeg Gent Solidair 2.0

Maar… we wilden niet dat het hier stopte. We hadden dit spontaan en organisch idee ondertussen zo ver gebracht en er blijven mensen nood hebben aan een warme maaltijd. En dus gingen we weer een weekendje samenzitten. We waren er snel uit: de kookploeg gaat door als een échte vereniging: Kookploeg Gent Solidair. Met een structuur, een planning en nog meer vrijwilligers zodat we warme maaltijden kunnen blijven maken. En nog meer kwetsbare mensen bereiken. Vanaf januari 2021 roeren we weer dagelijks in de kookpotten. Maar je kan je NU al aanmelden als vrijwillige kok of chauffeur. Of zijn er andere manieren waarop je ons wil helpen? Doen!