OVER ONS

OVER ONS

In memoriam

sofie-683x1024bw
Sofie

Klavieren en toetsen maken mij blij. Soms komt er muziek uit, meestal letters. Je hoort me van ver op mijn laptop tokkelen. 

Voor de Kookploeg heb ik nog geen aardappel geschild, ik brouw en kneed wél verhaaltjes over mensen die aan het Kookploeg-fornuis staan of achter het stuur zitten. 

Ik leerde de Kookploeg kennen vanaf het prille begin, ze zochten een webdesigner. Kreeg nadien de vraag om als communicatie-vrijwilliger te blijven. Ik zei eerst nee, “geen tijd” (écht waar, ik zei dat). Maar hoe gaat dat, met zo’n bende enthousiaste goedhartige sympathiekelingen… Website, affiches, presentaties en receptenboekjes, schrijven en vormgeven, ik doe dat gewoon graag. En zeker als het in tof gezelschap en voor zo’n schoon doel is.

De wereld een beetje mooier maken, d`at is het in feite voor mij. En dat is ook wat de Kookploeg doet. Dus, hé, we hebben elkaar gevonden.

Ons team

Bert

Dit ben ik, Bert. Thirty something. Criminoloog en opvoeder van opleiding. De zorg, dat is mijn roots. Via enkele omwegen ben in het Gentse sociaal middenveld verzeild geraakt, en daar ben ik zeer dankbaar voor.

Als hoofdcoördinator van de Kookploeg zorg ik voor de dagelijkse kost… euh… dagelijks bestuur. Ik overleg met de vrijwilligerscoördinator, met de andere coördinatoren en met de mensen van de Raad van Bestuur hieronder. Ik ben ook degene die belt en mailt en vergadert met partners zoals de Stad Gent. 

Ik hou van mensen. Je kan bij mij (vrijwel) altijd terecht voor een potje schaak of voor een constructief gesprek. Hé, en gewoon eens zitten kletsen over koetjes en kalfjes: ook dik okee hoor. En ja, die kookpot is écht bijna groter dan ik :-).

Kookploeg Gent Solidair Bert Buysse

Hyun

Mijn naam is Hyun, van kleins af aan al in de potten aan het roeren thuis, ondertussen doe ik het om den brode. Dus lucky me, koken en gastronomie zijn voor mij én mijn job én mijn hobby én mijn uitlaapklep.
 
Tijdens de tweede lockdown lag de horeca 7 maanden stil. Een lastige periode, ik miste de keuken. En dus ging ik zoek naar een aanrecht, kookpotten en een toffe bende. Concreet: ik wilde mij aansluiten bij een vereniging die een vrijwilliger zocht om te koken, ik kwam in contact met Bert en Koen, et voilà!
 
“Generally speaking, it’s an amazing world. People may or may not agree with you, but when it comes to eating and drinking it’s a world full of peace and proud people doing the best they can.”
(Anthony Bourdain)

Koen

Ik ben Koen, zaakvoerder van twee bedrijven hier en over de grens. Wij leveren softwarediensten allerhande aan multinationals. We optimaliseren financiële en logistieke processen van grote bedrijven. Dingen doen werken, dus. Ik kwam bij de Kookploeg terecht via Vrijwilligerspunt Gent. Oorspronkelijk als boekhouder, uiteindelijk als strategisch adviseur / zakelijk leider. Dingen doen werken, weet je wel… 

Maar je ziet, ik voel mij evengoed in mijn nopjes met de keukenschort aan. Dus ik zorg mee met de andere vrijwilligers voor de patatjes (als die op het menu staan, ten minste). 

koen kookploeg gent solidair

Frank

In 2020 verhuisde ik van Lokeren naar Gent, waar ik al jaren werk. Ik ber er directeur van een vzw in de non-profit sector en ben daar dagelijks bezig met cijfertjes.

Het leek me een fijn idee om me via vrijwilligerswerk zo snel mogelijk een échte Gentenaar te voelen en om een concrete bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Naast wandelen, lezen, tuinieren en klussen, is koken een hobby van mij. Geen wonder dus, dat net de Kookploeg mijn aandacht trok.

In het bestuur probeer ik mijn ervaring in de non-profitsector nuttig te gebruiken en ik begeleid er de team-events.

Tegenslagen en positieve ervaringen maken je tot wie je bent, zolang je er maar de nodige lessen uit trekt. En dus is “vooruitkijken in het leven” mijn motto.

Kim

Ik ben Kim. Ik ben afkomstig uit de bouw- en wegeniswereld, waar ik als kind reeds rondliep, en waar sterke collegialiteit en “samen sterk” het motto is .

Ik hou van goeie cinema, mooie gebouwen, de prikkeling van de stad, de gelukzaligheid van uitbundige natuur en buiten zijn, van beweging en de warmte van met vrienden samen eten en drinken. Ik woon samen met mijn gezin op de volkse wijk de Muide, waar solidariteit door de straten gaat. 

In mijn scoutsjaren kreeg ik de totem vindingrijke seriema mee, en het is met dat solidariteitsgevoel en die vindingrijkheid dat ik nu voor de kookploeg op zoek ga partnerschappen, groei-mogelijkheden en broodnodige centen. Maar bovenal heb ik in de Kookploeg een creatieve uitlaatklep en heel leuke, warme mensen gevonden!

Kim Van Wambeke - Kookploeg Solidair

Heidi

Opgegroeid in een familie die ‘l’heure de l’apéro’ en samen eten sinds generaties hoog in het vaandel draagt.

Geboeid en ‘gebeten’ door taal, ben ik actief geweest in (ver-)taaltechnologie waarbij ik in een internationale context projecten aanstuurde. Zoals taal verbindt, brengt koken ook mensen samen. Daarom zet ik zet me graag in voor culinaire solidariteit.

Ik ben blij deel uit te maken van een ploeg die zo concreet te werk gaat: de warme maaltijden aan het einde van iedere kooksessie vinden steeds hun weg naar zij die er nood aan hebben. Je vindt me zowel op de kookvloer alsook in het bestuur.

Samen proberen om Gent een stukje socialer te maken, daar doe ik graag aan mee!

Koen

Al zie je me zelden tussen het kookgerei, vanuit de achtergrond draag ik bij aan de warme missie van onze vzw.

Ik ben Koen. Op technisch gebied zorg ik dat alles vlekkeloos verloopt. Of het nu de planningstool betreft of andere technische uitdagingen, ik sta klaar om de organisatie soepel te laten draaien.
 
Mijn passie voor koken komt tot uiting wanneer ik in mijn vrije tijd experimenteer. Mijn nieuwste obsessie? Zuurdesembrood. Dus, terwijl ons team gratis warme maaltijden bereidt voor degenen die het het hardst nodig hebben, vind je mij op rustigere momenten met mijn handen in het deeg, op zoek naar dat perfecte brood.
 
Samen vormen we een team dat zich met hart en ziel inzet voor de kansarmen in onze samenleving. En ik ben er trots op om vanuit de technische kant mijn steentje bij te dragen aan deze prachtige missie.
Hans Vermeulen - Kookploeg Solidair

Hans

Ik ben Hans en heb een eigen bedrijf dat zich voornamelijk toelegt op het uitvoeren van adviesopdrachten en financiële, operationele audits voor non-profit organisaties. Vandaar dat ik in deze hoedanigheid ook de cijfertjes van de Kookploeg mee in de gaten houd.

Voorts wil ik mijn steentje bijdragen aan dit dynamische en noodzakelijke vrijwilligersinitiatief door mij af en toe te engageren als chauffeur om maaltijden te leveren en roer ik ook graag eens in de potten.

 

Thibault Lejeune - Kookploeg Solidair Gent

Thibault

Ik ben Thibault, Gentenaar uit Sint-Amandsberg. Voel me op en top een “strop” – laten we zeggen dat ik de weg in Gent vrij goed ken :-). Origineel ben ik kok van opleiding, nadien werd ik ondernemer, daarna communicator en ten slotte “food systems innovator”. Voor de Kookploeg – dat is in zekere zin ook een “food system” hé – neem ik de rol van vrijwilligerscoördinator op mij. Partnerschappen en kruisbestuivingen, dat is mijn dada. 

Geëngageerde mensen die samen koken voor anderen: meer hands-on dan dàt lijkt moeilijk. Ik geloof in de positieve impact van de Kookploeg en hopelijk kan ik die nog groter en nog evidenter maken.

Bij een koffie of een pint filosoferen over “de zin van het leven” vind ik even leuk als samen lachen over onze favoriete scènes uit The Office. Dat mag voor mijn part duren tot een kot in de nacht. Een goed gesprek en ik ben content!

Annemie

Ik ben Annemie, een Kempense met Gentse roots. Vrijwilligerswerk werd me met de paplepel meegegeven, vanaf mijn tienerjaren was ik zeer actief in een stedenbandwerking met Nicaragua.

Ik heb brede interesses en dat zie je ook aan mijn professioneel parcours: ik werkte in de horeca, de biolandbouw en was zelfs even postbode. Op een gegeven moment wou ik een fysiek minder zware job en zo rolde ik in de cijfertjes: facturatie en boekhouding zijn nu mijn dada.

De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van het moederschap. De laatste tijd voelde ik het weer kriebelen; de oproep voor een nieuwe penningmeester bij de Kookploeg kwam op het juiste moment.

Waar ik gelukkig van word? Volle maan, het gefluit van vogels, de was ophangen in de zon, de schaterlach van mijn dochtertje.

Oh ja, door te enthousiast te zijn met een scherp mes, heb ik een duim die nog maar half functioneert. Meekoken met de Kookploeg? Graag! Ik roer dan wel in de soep of zo. 

Kookploeg Gent Solidair

Onze visie

Iedereen heeft recht op een gezonde, warme maaltijd. Meer zelfs: het is een noodzaak. Daarom koken wij met plezier, voor wie dat zelf niet kan. Een tijdelijke oplossing, om je uit de acute nood te helpen, tot je bij de reguliere hulpverlening terecht of tot je weer op eigen benen kan staan.Maar tot zolang staat de kookploeg voor je klaar, een hechte ploeg van vrijwilligers waar je vrienden kan maken en waar je (verborgen?) talenten naar boven kunnen komen.

Voor wie?

Voor mensen die niet de centen hebben om dagelijks te koken, of geen uitgeruste of nette keuken, of helemaal géén dak boven het hoofd hebben. Voor wie hier pas is aangekomen, voor wie op zoek is… Voor wie het écht nodig heeft.

Heb je alle middelen, maar sta je gewoon niet graag in de keuken of kan je helemaal niet koken? Sorry, voor jou zijn er àndere hulpmiddelen :-). 

We bieden een warme maaltijd aan iedereen die dat écht en acuut nodig heeft: jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties, senioren met een klein pensioen, gezinnen met kinderen, mensen die alleen zijn, of ziek, asielzoekers en nieuwkomers, dak- en thuislozen. Wie om de één of andere reden (nog) niet terechtkan bij de reguliere hulpverlening, kan tijdelijk maaltijden krijgen van Kookploeg Gent Solidair… 

Kookploeg Gent Solidair

Onze doelstellingen

  • we willen wekelijks minstens één gezonde warme maaltijd aanbieden aan alle Gentenaars in armoede of nood
  • we willen Gentenaars de kans geven iets te doen voor hun stadsgenoten: lekkere, verse en gezonde maaltijden bereiden!
  • we willen een netwerk uitbouwen rond culinaire solidariteit in Gent…
  • … en in de privésector
  • we willen wegen op het beleid: het bodemtarief in sociale restaurants moet lager; we willen drempels wegwerken zodat hulp beter toegankelijk wordt

Een hecht netwerk, ontstaan tijdens de lockdown 2020...

Kookploeg Gent Solidair
Kookploeg Gent Solidair
Schepenen Coddens en De Bruycker (vooraan in beeld) op bezoek bij de Kookploeg

Twee mobiele telefoons…

Tijdens de lockdown, van half maart tot eind juni 2020, slaagden we erin om zo’n 750 maaltijden per week te bereiden voor kwetsbare Gentenaars, die het door de corona-crisis nòg moeilijker hadden. We hadden dat eigenlijk vrij snel en vooral spontaan geregeld: twee mensen met een mobiele telefoon, elk vanuit zijn eigen huis. We deden een oproep naar vrijwilligers en die kwamen massaal in actie. Een echt burgerinitiatief, dat maanden stand hield. Meer dan 90 vrijwillige koks en chauffeurs waren al die tijd in de weer. We zamelden centen in bij de Gentenaars, die gulle gevers bleken.

Veel organisaties samen

We sloegen de handen in elkaar met een aantal gelijkgestemde organisaties. 

Dankzij die organisaties vonden wij de mensen die een warme maaltijd wilden. En vonden zij ons! De nood blijkt – jammergenoeg – hoog te zijn.  En een mens leeft niet van voedsel alleen. Wie nog andere problemen of kwesties had, verwezen wij door naar de juiste hulp of combinatie van hulpmiddelen. Een hecht netwerk dus… 

Kookploeg Gent Solidair

Ondertussen is Kookploeg Gent Solidair een officiële vereniging, met een raad van bestuur en en dagelijks bestuur en coördinatoren en alles. Zodat we op een super gestructureerde manier voor nog meer mensen gezonde maaltijden kunnen bereiden.