OVER ONS

OVER ONS

Ons team

Bert

Dit ben ik, Bert. Thirty something. Criminoloog en opvoeder van opleiding. De zorg, dat is mijn roots. Via enkele omwegen ben in het Gentse sociaal middenveld verzeild geraakt, en daar ben ik zeer dankbaar voor.

Als hoofdcoördinator van de Kookploeg zorg ik voor de dagelijkse kost… euh… dagelijks bestuur. Ik overleg met de vrijwilligerscoördinator, met de andere coördinatoren en met de mensen van de Raad van Bestuur hieronder. Ik ben ook degene die belt en mailt en vergadert met partners zoals de Stad Gent. 

Ik hou van mensen. Je kan bij mij (vrijwel) altijd terecht voor een potje schaak of voor een constructief gesprek. Hé, en gewoon eens zitten kletsen over koetjes en kalfjes: ook dik okee hoor. En ja, die kookpot is écht bijna groter dan ik :-).

Kookploeg Gent Solidair Bert Buysse

Hyun

Mijn naam is Hyun, van kleins af aan al in de potten aan het roeren thuis, ondertussen doe ik het om den brode. Dus lucky me, koken en gastronomie zijn voor mij én mijn job én mijn hobby én mijn uitlaapklep.
 
Tijdens de tweede lockdown lag de horeca 7 maanden stil. Een lastige periode, ik miste de keuken. En dus ging ik zoek naar een aanrecht, kookpotten en een toffe bende. Concreet: ik wilde mij aansluiten bij een vereniging die een vrijwilliger zocht om te koken, ik kwam in contact met Bert en Koen, et voilà!
 
“Generally speaking, it’s an amazing world. People may or may not agree with you, but when it comes to eating and drinking it’s a world full of peace and proud people doing the best they can.”
(Anthony Bourdain)

Koen

Ik ben Koen, zaakvoerder van twee bedrijven hier en over de grens. Wij leveren softwarediensten allerhande aan multinationals. We optimaliseren financiële en logistieke processen van grote bedrijven. Dingen doen werken, dus. Ik kwam bij de Kookploeg terecht via Vrijwilligerspunt Gent. Oorspronkelijk als boekhouder, uiteindelijk als strategisch adviseur / zakelijk leider. Dingen doen werken, weet je wel… 

Maar je ziet, ik voel mij evengoed in mijn nopjes met de keukenschort aan. Dus ik zorg mee met de andere vrijwilligers voor de patatjes (als die op het menu staan, ten minste). 

koen kookploeg gent solidair

Frank

In 2020 verhuisde ik van Lokeren naar Gent, waar ik al jaren werk. Ik ber er directeur van een vzw in de non-profit sector en ben daar dagelijks bezig met cijfertjes.

Het leek me een fijn idee om me via vrijwilligerswerk zo snel mogelijk een échte Gentenaar te voelen en om een concrete bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Naast wandelen, lezen, tuinieren en klussen, is koken een hobby van mij. Geen wonder dus, dat net de Kookploeg mijn aandacht trok.

In het bestuur probeer ik mijn ervaring in de non-profitsector nuttig te gebruiken en ik begeleid er de team-events.

Tegenslagen en positieve ervaringen maken je tot wie je bent, zolang je er maar de nodige lessen uit trekt. En dus is “vooruitkijken in het leven” mijn motto.

Kim

Ik ben Kim. Ik ben afkomstig uit de bouw- en wegeniswereld, waar ik als kind reeds rondliep, en waar sterke collegialiteit en “samen sterk” het motto is .

Ik hou van goeie cinema, mooie gebouwen, de prikkeling van de stad, de gelukzaligheid van uitbundige natuur en buiten zijn, van beweging en de warmte van met vrienden samen eten en drinken. Ik woon samen met mijn gezin op de volkse wijk de Muide, waar solidariteit door de straten gaat. 

In mijn scoutsjaren kreeg ik de totem vindingrijke seriema mee, en het is met dat solidariteitsgevoel en die vindingrijkheid dat ik nu voor de kookploeg op zoek ga partnerschappen, groei-mogelijkheden en broodnodige centen. Maar bovenal heb ik in de Kookploeg een creatieve uitlaatklep en heel leuke, warme mensen gevonden!

Kim Van Wambeke - Kookploeg Solidair
Hans Vermeulen - Kookploeg Solidair

Hans

Ik ben Hans en heb een eigen bedrijf dat zich voornamelijk toelegt op het uitvoeren van adviesopdrachten en financiële, operationele audits voor non-profit organisaties. Vandaar dat ik in deze hoedanigheid ook de cijfertjes van de Kookploeg mee in de gaten houd.

Voorts wil ik mijn steentje bijdragen aan dit dynamische en noodzakelijke vrijwilligersinitiatief door mij af en toe te engageren als chauffeur om maaltijden te leveren en roer ik ook graag eens in de potten.

 

Sabine

Mijn naam is Sabine Gillis, een blije vijftiger. Je ziet me vaak op de fiets, ook al ben ik fysiek een beetje beperkt. Een marathon lopen, moet je mij niet vragen, maar ik zocht én vond vrijwilligerswerk dat goed bij mijn beperking aansloot. 
 
Toen ik een berichtje zag verschijnen dat men bij Kookploeg Solidair een sociale media manager zocht, zag ik dit als een unieke kans. Iets in beeld brengen dat is toch “ik-weet-niet-hoe-tof”. Online bekendheid geven aan wat de Kookploeg allemaal doet, het is nuttig hé! En ze zijn het waard. 

En voor mezelf: elkaar “in het echt” tegenkomen in de keukens van de Kookploeg is de max, ik heb al toffe mensen leren kennen en de connectie met andere mensen doet deugd. 

Sabine - Kookploeg Solidair
Sofie De Vriese - Kookploeg Solidair

Sofie

Klavieren en toetsen maken mij blij. Soms komt er muziek uit, meestal letters. Je hoort me van ver op mijn laptop tokkelen. 
Voor de Kookploeg heb ik nog geen aardappel geschild, ik brouw en kneed wél verhaaltjes over mensen die aan het Kookploeg-fornuis staan of achter het stuur zitten. 

Ik leerde de Kookploeg kennen vanaf het prille begin, ze zochten een webdesigner. Kreeg nadien de vraag om als communicatie-vrijwilliger te blijven. Ik zei eerst nee, “geen tijd” (écht waar, ik zei dat). Maar hoe gaat dat, met zo’n bende enthousiaste goedhartige sympathiekelingen… Website, affiches, presentaties en receptenboekjes, schrijven en vormgeven, ik doe dat gewoon graag. En zeker als het in tof gezelschap en voor zo’n schoon doel is.

De wereld een beetje mooier maken, d`at is het in feite voor mij. En dat is ook wat de Kookploeg doet. Dus, hé, we hebben elkaar gevonden.

 

Jolien

Ik ben Jolien, met mijn 21 jaar de Benjamin van de bende. Ik volg een master Handelsingenieur en klus vaak bij in de horeca. 
Een levensgenieter, dat ben ik ook. En een globetrotter: op avontuur met mijn knapzak de wereld rond! Lang en ver weg, heerlijk! Maar ik ben ook graag thuis, samen met mijn vrienden, soms al (hard)lopend. 
 
In Gent kan ik trouwens ook globetrotten en de wereld verkennen. Ik sloot me aan bij de Kookploeg als planner, omdat ik vind dat iedereen een lekkere en gezonde maaltijd verdient. En ik kreeg er meteen een pak kennissen bij. Uit alle windrichtingen komen ze.
 
Bij de Kookploeg komt de wereld gewoon naar mij toe! 
Jolien - Kookploeg Solidair
Kookploeg Solidair Gent - Kevin

Kevin

Hi, mijn naam ik Kevin en ik ben de penningmeester van de Kookploeg. Mijn grote passie is zwarte muziek. En ik heb een zwak voor (onderzoeks)journalistiek en vooral voor oude documentaires. Vroeger kon je mij veel zien in de gym, maar toen kwam Corona een stok in de wielen steken en ik ben “hervallen” in mijn hobby van mijn tienerjaren: gàmen! 

Corona heeft op zich veel leed veroorzaakt, maar de lockdown gaf me wel de gelegenheid om de draad weer op te pikken van het vrijwilligerswerk. Het was Bert die me liet kennismaken met de Kookploeg. Ik was meteen verkocht! Mijn jaren ervaring als hulpboekhouder kwamen van pas.

Er zijn nog zòveel mensen die het moeten missen: een dak boven het hoofd, een gezonde maaltijd… En dàt in onze hedendaagse maatschappij… We zijn er dus nog niet. En dus heeft de Kookploeg méér dan reden van bestaan. 

Thibault

Ik ben Thibault, Gentenaar uit Sint-Amandsberg. Voel me op en top een “strop” – laten we zeggen dat ik de weg in Gent vrij goed ken :-). Origineel ben ik kok van opleiding, nadien werd ik ondernemer, daarna communicator en ten slotte “food systems innovator”. Voor de Kookploeg – dat is in zekere zin ook een “food system” hé – neem ik de rol van vrijwilligerscoördinator op mij. Partnerschappen en kruisbestuivingen, dat is mijn dada. 

Geëngageerde mensen die samen koken voor anderen: meer hands-on dan dàt lijkt moeilijk. Ik geloof in de positieve impact van de Kookploeg en hopelijk kan ik die nog groter en nog evidenter maken.

Bij een koffie of een pint filosoferen over “de zin van het leven” vind ik even leuk als samen lachen over onze favoriete scènes uit The Office. Dat mag voor mijn part duren tot een kot in de nacht. Een goed gesprek en ik ben content!

Thibault Lejeune - Kookploeg Solidair Gent

Annemie

Ik ben Annemie, een Kempense met Gentse roots. Vrijwilligerswerk werd me met de paplepel meegegeven, vanaf mijn tienerjaren was ik zeer actief in een stedenbandwerking met Nicaragua.

Ik heb brede interesses en dat zie je ook aan mijn professioneel parcours: ik werkte in de horeca, de biolandbouw en was zelfs even postbode. Op een gegeven moment wou ik een fysiek minder zware job en zo rolde ik in de cijfertjes: facturatie en boekhouding zijn nu mijn dada.

De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van het moederschap. De laatste tijd voelde ik het weer kriebelen; de oproep voor een nieuwe penningmeester bij de Kookploeg kwam op het juiste moment.

Waar ik gelukkig van word? Volle maan, het gefluit van vogels, de was ophangen in de zon, de schaterlach van mijn dochtertje.

Oh ja, door te enthousiast te zijn met een scherp mes, heb ik een duim die nog maar half functioneert. Meekoken met de Kookploeg? Graag! Ik roer dan wel in de soep of zo. 

Kookploeg Gent Solidair

Onze visie

Iedereen heeft recht op een gezonde, warme maaltijd. Meer zelfs: het is een noodzaak. Daarom koken wij met plezier, voor wie dat zelf niet kan. Een tijdelijke oplossing, om je uit de acute nood te helpen, tot je bij de reguliere hulpverlening terecht of tot je weer op eigen benen kan staan.Maar tot zolang staat de kookploeg voor je klaar, een hechte ploeg van vrijwilligers waar je vrienden kan maken en waar je (verborgen?) talenten naar boven kunnen komen.

Voor wie?

Voor mensen die niet de centen hebben om dagelijks te koken, of geen uitgeruste of nette keuken, of helemaal géén dak boven het hoofd hebben. Voor wie hier pas is aangekomen, voor wie op zoek is… Voor wie het écht nodig heeft.

Heb je alle middelen, maar sta je gewoon niet graag in de keuken of kan je helemaal niet koken? Sorry, voor jou zijn er àndere hulpmiddelen :-). 

We bieden een warme maaltijd aan iedereen die dat écht en acuut nodig heeft: jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties, senioren met een klein pensioen, gezinnen met kinderen, mensen die alleen zijn, of ziek, asielzoekers en nieuwkomers, dak- en thuislozen. Wie om de één of andere reden (nog) niet terechtkan bij de reguliere hulpverlening, kan tijdelijk maaltijden krijgen van Kookploeg Gent Solidair… 

Kookploeg Gent Solidair

Onze doelstellingen

  • we willen wekelijks minstens één gezonde warme maaltijd aanbieden aan alle Gentenaars in armoede of nood
  • we willen Gentenaars de kans geven iets te doen voor hun stadsgenoten: lekkere, verse en gezonde maaltijden bereiden!
  • we willen een netwerk uitbouwen rond culinaire solidariteit in Gent…
  • … en in de privésector
  • we willen wegen op het beleid: het bodemtarief in sociale restaurants moet lager; we willen drempels wegwerken zodat hulp beter toegankelijk wordt

Een hecht netwerk, ontstaan tijdens de lockdown 2020...

Kookploeg Gent Solidair
Kookploeg Gent Solidair
Schepenen Coddens en De Bruycker (vooraan in beeld) op bezoek bij de Kookploeg

Twee mobiele telefoons…

Tijdens de lockdown, van half maart tot eind juni 2020, slaagden we erin om zo’n 750 maaltijden per week te bereiden voor kwetsbare Gentenaars, die het door de corona-crisis nòg moeilijker hadden. We hadden dat eigenlijk vrij snel en vooral spontaan geregeld: twee mensen met een mobiele telefoon, elk vanuit zijn eigen huis. We deden een oproep naar vrijwilligers en die kwamen massaal in actie. Een echt burgerinitiatief, dat maanden stand hield. Meer dan 90 vrijwillige koks en chauffeurs waren al die tijd in de weer. We zamelden centen in bij de Gentenaars, die gulle gevers bleken.

Veel organisaties samen

We sloegen de handen in elkaar met een aantal gelijkgestemde organisaties. 

Dankzij die organisaties vonden wij de mensen die een warme maaltijd wilden. En vonden zij ons! De nood blijkt – jammergenoeg – hoog te zijn.  En een mens leeft niet van voedsel alleen. Wie nog andere problemen of kwesties had, verwezen wij door naar de juiste hulp of combinatie van hulpmiddelen. Een hecht netwerk dus… 

Kookploeg Gent Solidair

Ondertussen is Kookploeg Gent Solidair een officiële vereniging, met een raad van bestuur en en dagelijks bestuur en coördinatoren en alles. Zodat we op een super gestructureerde manier voor nog meer mensen gezonde maaltijden kunnen bereiden.