OVER ONS

Een hecht netwerk, ontstaan tijdens de lockdown...

Kookploeg Gent Solidair
Kookploeg Gent Solidair
Schepenen Coddens en De Bruycker (vooraan in beeld) op bezoek bij de Kookploeg

Twee mobiele telefoons…

Tijdens de lockdown, van half maart tot eind juni 2020, slaagden we erin om zo’n 750 maaltijden per week te bereiden voor kwetsbare Gentenaars, die het door de corona-crisis nòg moeilijker hadden. We hadden dat eigenlijk vrij snel en vooral spontaan geregeld: twee mensen met een mobiele telefoon, elk vanuit zijn eigen huis. We deden een oproep naar vrijwilligers en die kwamen massaal in actie. Een echt burgerinitiatief, dat maanden stand hield. Meer dan 90 vrijwillige koks en chauffeurs waren al die tijd in de weer. We zamelden centen in bij de Gentenaars, die gulle gevers bleken.

Veel organisaties samen

We sloegen de handen in elkaar met een aantal gelijkgestemde organisaties,  die ook verbonden zijn met Gents Solidariteitsfonds voor Moeilijke Tijden. 

Dankzij die organisaties vonden wij de mensen die een warme maaltijd wilden. En vonden zij ons! De nood blijkt – jammergenoeg – hoog te zijn.  En een mens leeft niet van voedsel alleen. Wie nog andere problemen of kwesties had, verwezen wij door naar de juiste hulp of combinatie van hulpmiddelen. Een hecht netwerk dus… 

Op naar Kookploeg Gent Solidair 2.0

Op 30 juni legden we tijdelijk de pollepels neer. Een half jaar lang werkten we aan een nieuwe structuur, die van de Kookploeg Gent Solidair een échte vereniging heeft gemaakt. Zodat we voor nog meer mensen warme maaltijden kunnen bereiden. Sinds januari 2021 staan we weer dagelijks aan het fornuis.

Voor wie?

Voor mensen die niet de centen hebben om dagelijks te koken, of geen uitgeruste of nette keuken, of helemaal géén dak boven het hoofd hebben. Voor wie hier pas is aangekomen, voor wie op zoek is… Voor wie het écht nodig heeft.

Heb je alle middelen, maar sta je gewoon niet graag in de keuken of kan je helemaal niet koken? Sorry, voor jou zijn er àndere hulpmiddelen :-). 

We bieden een warme maaltijd aan iedereen die dat écht en acuut nodig heeft: jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties, senioren met een klein pensioen, gezinnen met kinderen, mensen die alleen zijn, of ziek, asielzoekers en nieuwkomers, dak- en thuislozen. Wie om de één of andere reden (nog) niet terechtkan bij de reguliere hulpverlening, kan tijdelijk maaltijden krijgen van Kookploeg Gent Solidair… 

Kookploeg Gent Solidair

Onze visie

Kookploeg Gent Solidair

Iedereen heeft recht op een gezonde, warme maaltijd. Meer zelfs: het is een noodzaak. Daarom koken wij met plezier, voor wie dat zelf niet kan. Een tijdelijke oplossing, om je uit de acute nood te helpen, tot je weer op eigen benen kan staan of tot je bij de reguliere hulpverlening terecht kunt. Maar tot zolang staat de kookploeg voor je klaar.

Onze doelstellingen

  • we willen wekelijks minstens één gezonde warme maaltijd aanbieden aan alle Gentenaars in armoede of nood
  • we willen Gentenaars de kans geven iets te doen voor hun stadsgenoten: lekkere, verse en gezonde maaltijden bereiden!
  • we willen een netwerk uitbouwen rond culinaire solidariteit in Gent…
  • … en in de privésector
  • we willen wegen op het beleid: het bodemtarief in sociale restaurants moet lager; we willen drempels wegwerken zodat hulp beter toegankelijk wordt

Onze raad van bestuur

ann kookploeg gent solidair

Ann

Ik ben Ann. Gepokt en gemazeld in het jeugdwelzijswerk en de armoedesector. Samen met Bert (dat is de gast hieronder) zorg ik voor de coördinatie en het dagelijks bestuur van Kookploeg Gent Solidair.

Nuchter en bedachtzaam zet ik de strategische lijnen uit. Vanuit een oprechte verontwaardiging: toegang tot gezonde voeding is een recht! 

Inspirerend coachen is mijn passie. Dat geeft mij tonnen energie. Het tweede liefste wat ik doe is de wereld rondreizen want ik ben eindeloos nieuwsgierig naar mensen en culturen. 

Bert

Dit ben ik, Bert. Drieëndertig. Criminoloog en opvoeder van opleiding. De zorg, dat is mijn roots. Via enkele omwegen ben in het Gentse sociaal middenveld verzeild geraakt, en daar ben ik zeer dankbaar voor.

Als hoofdcoördinator van de Kookploeg zorg ik voor de dagelijkse kost… euh… dagelijks bestuur. Ik ben ook degene die belt en mailt en vergadert met partners zoals het Gentse Solidariteitsfonds en de Stad Gent. Enfin, ik doe dat gelukkig samen met Ann, de madam hierboven. 

Ik hou van mensen. Je kan bij mij (vrijwel) altijd terecht voor een potje schaak of voor een constructief gesprek. Hé, en gewoon eens zitten kletsen over koetjes en kalfjes: ook dik okee hoor!

bert kookploeg gent solidair
mathias kookploeg gent solidair

Mathias

Mijn naam is Mathias. De volle 32 jaar. Overdag ben ik aan de slag als software consultant. Dat doe ik met volle overgave. Maar bij het ondergaan van de zon verander ik spontaan in een wereldverbeteraar. In die hoedanigheid – dus na zonsondergang – kwam ik bij de Kookploeg terecht. Rijkelijk voorzien van ongeduld en dadendrang. En dat hebben ze hier precies nog graag ook! Voor de Kookploeg ontferm ik mij over de IT en de boekhouding. 

Ik hou van eten, drinken, surfen en de liefde. Niet altijd noodzakelijk in die volgorde. Maar wél zoveel als jij.

Koen

Ik ben Koen, zaakvoerder van twee bedrijven hier en over de grens. Wij leveren softwarediensten allerhande aan multinationals. We optimaliseren financiële en logistieke processen van grote bedrijven. Dingen doen werken, dus. Ik kwam bij de Kookploeg terecht via Vrijwilligerspunt Gent. Oorspronkelijk als boekhouder, uiteindelijk als strategisch adviseur / zakelijk leider. Dingen doen werken, weet je wel… 

Maar je ziet, ik voel mij evengoed in mijn nopjes met de keukenschort aan. Dus ik zorg mee met de andere vrijwilligers voor de patatjes (als die op het menu staan, ten minste). 

koen kookploeg gent solidair