KOOKPLOEG SOLIDAIR GENT

17 oktober: Wereldverzetdag tegen Extreme Armoede | KOOKPLOEG SOLIDAIR GENT

17 oktober: Wereldverzetdag tegen Extreme Armoede

Kookploeg Gent Solidair
Kookploeg Gent Solidair

Armoede moeten we bij de wortels aanpakken. Maar een lege maag is wél een acuut probleem. Dat hebben vele Gentenaars goed begrepen.

Op 17 oktober is het Wereldverzetdag tegen Extreme Armoede. Ook in Gent krijgt deze dag aandacht (meer info hierover).

Oorzaken en gevolgen van armoede

42.000 Gentenaars leven in armoede, dat is 1 op 6. Armoede heeft structurele oorzaken:

  • de prijzen van energie en wonen, het schoolsysteem dat niet elk kind dezelfde kansen biedt, de hoge eisen en discriminatie op de arbeidsmarkt… Armoede heeft ook ernstige gevolgen: mensen in armoede vallen op alle levensdomeinen uit de boot. Kinderen gaan minder en korter naar school,
  • gezondheidszorg wordt uitgesteld, hobby’s of manieren om te ontspannen zijn onbetaalbaar, vrienden uitnodigen of een uitstap maken onmogelijk…

 

Gezond, vers en lekker

Eén van de meest typische gevolgen van armoede is minder of minder gezond eten. Gent doet al heel wat: via sociale restaurants, gezonde maaltijden op school, herverdeling van voedseloverschotten via Foodsavers en Let’s save food…

Kookploeg Gent Solidair wil haar bijdrage leveren via de kookpotten van stads- en buurtgenoten. Met gezonde, verse en lekkere maaltijden. Een unieke manier om te helpen!

We beseffen dat materiële noodhulp een druppel op een hete plaat blijft. Armoede moet bij de wortels aangepakt worden. Maar een lege maag ìs een probleem – een acuut zelfs -. En zeg nu zelf: van een met liefde bereide maaltijd is nog nooit iemand ongelukkig geworden.

Culinaire solidariteit

In Gent werken overheid en burgers samen. Hun doel: zo veel mogelijk gaten in het net dichten. Er zijn de KRAS-diensten en de organisaties van het Gents Solidariteitsfonds. En heel wat kerken en moskeeën waar mensen in nood worden geholpen. Duizenden vrijwilligers zetten zich hier elke dag voor in.

Onze culinaire solidariteit was tijdens de coronacrisis voor veel mensen een eye-opener. Mensen kregen echt het gevoel: wij kunnen iets doen! En van het één komt het ander: we zijn er zeker van dat we  – met onze Kookploeg de Gentse golf van hulpvaardigheid versterken.

Kook jij graag en wil je met een paar vrienden of familieleden een hoeveelheid maaltijden maken voor stadsgenoten in nood.