ONS TEAM

In memoriam

sofie-683x1024bw




Sofie

Klavieren en toetsen maken mij blij. Soms komt er muziek uit, meestal letters. Je hoort me van ver op mijn laptop tokkelen. 

Voor de Kookploeg heb ik nog geen aardappel geschild, ik brouw en kneed wél verhaaltjes over mensen die aan het Kookploeg-fornuis staan of achter het stuur zitten. 

Ik leerde de Kookploeg kennen vanaf het prille begin, ze zochten een webdesigner. Kreeg nadien de vraag om als communicatie-vrijwilliger te blijven. Ik zei eerst nee, “geen tijd” (écht waar, ik zei dat). Maar hoe gaat dat, met zo’n bende enthousiaste goedhartige sympathiekelingen… Website, affiches, presentaties en receptenboekjes, schrijven en vormgeven, ik doe dat gewoon graag. En zeker als het in tof gezelschap en voor zo’n schoon doel is.

De wereld een beetje mooier maken, d`at is het in feite voor mij. En dat is ook wat de Kookploeg doet. Dus, hé, we hebben elkaar gevonden.

Ons team

Bert

Dit ben ik, Bert. Thirty something. Criminoloog en opvoeder van opleiding. De zorg, dat is mijn roots. Via enkele omwegen ben in het Gentse sociaal middenveld verzeild geraakt, en daar ben ik zeer dankbaar voor.

Als hoofdcoördinator van de Kookploeg zorg ik voor de dagelijkse kost… euh… dagelijks bestuur. Ik overleg met de vrijwilligerscoördinator, met de andere coördinatoren en met de mensen van de Raad van Bestuur hieronder. Ik ben ook degene die belt en mailt en vergadert met partners zoals de Stad Gent. 

Ik hou van mensen. Je kan bij mij (vrijwel) altijd terecht voor een potje schaak of voor een constructief gesprek. Hé, en gewoon eens zitten kletsen over koetjes en kalfjes: ook dik okee hoor. En ja, die kookpot is écht bijna groter dan ik :-).

Kookploeg Gent Solidair Bert Buysse

Hyun

Mijn naam is Hyun, van kleins af aan al in de potten aan het roeren thuis, ondertussen doe ik het om den brode. Dus lucky me, koken en gastronomie zijn voor mij én mijn job én mijn hobby én mijn uitlaapklep.
 
Tijdens de tweede lockdown lag de horeca 7 maanden stil. Een lastige periode, ik miste de keuken. En dus ging ik zoek naar een aanrecht, kookpotten en een toffe bende. Concreet: ik wilde mij aansluiten bij een vereniging die een vrijwilliger zocht om te koken, ik kwam in contact met Bert en Koen, et voilà!
 
“Generally speaking, it’s an amazing world. People may or may not agree with you, but when it comes to eating and drinking it’s a world full of peace and proud people doing the best they can.”
(Anthony Bourdain)

Koen

Ik ben Koen, zaakvoerder van twee bedrijven hier en over de grens. Wij leveren softwarediensten allerhande aan multinationals. We optimaliseren financiële en logistieke processen van grote bedrijven. Dingen doen werken, dus. Ik kwam bij de Kookploeg terecht via Vrijwilligerspunt Gent. Oorspronkelijk als boekhouder, uiteindelijk als strategisch adviseur / zakelijk leider. Dingen doen werken, weet je wel… 

Maar je ziet, ik voel mij evengoed in mijn nopjes met de keukenschort aan. Dus ik zorg mee met de andere vrijwilligers voor de patatjes (als die op het menu staan, ten minste). 

koen kookploeg gent solidair

Sabine

Mijn naam is Sabine. Ik ben een voormalig financieel directeur met een passie voor strategie en het laten groeien en verbeteren van organisaties. Momenteel werk ik als freelance consultant. Voor het werk van mijn echtgenoot hebben we als familie in het buitenland gewoond, waar ik veel vrijwilligerswerk heb gedaan. Bij terugkomst in Gent wilde ik graag iets bijdragen. Ik kook graag en toen mijn buurman me introduceerde bij de Kookploeg, was ik direct enthousiast. Eerst als hulpkok, maar nu als chef-kok en expert/recruiter.

De Kookploeg is een mooi initiatief waar we tastbaar een verschil maken.

Kim

Ik ben Kim. Ik ben afkomstig uit de bouw- en wegeniswereld, waar ik als kind reeds rondliep, en waar sterke collegialiteit en “samen sterk” het motto is .

Ik hou van goeie cinema, mooie gebouwen, de prikkeling van de stad, de gelukzaligheid van uitbundige natuur en buiten zijn, van beweging en de warmte van met vrienden samen eten en drinken. Ik woon samen met mijn gezin op de volkse wijk de Muide, waar solidariteit door de straten gaat. 

In mijn scoutsjaren kreeg ik de totem vindingrijke seriema mee, en het is met dat solidariteitsgevoel en die vindingrijkheid dat ik nu voor de kookploeg op zoek ga partnerschappen, groei-mogelijkheden en broodnodige centen. Maar bovenal heb ik in de Kookploeg een creatieve uitlaatklep en heel leuke, warme mensen gevonden!

Kim Van Wambeke - Kookploeg Solidair
Hans Vermeulen - Kookploeg Solidair

Hans

Ik ben Hans en heb een eigen bedrijf dat zich voornamelijk toelegt op het uitvoeren van adviesopdrachten en financiële, operationele audits voor non-profit organisaties. Vandaar dat ik in deze hoedanigheid ook de cijfertjes van de Kookploeg mee in de gaten houd.

Voorts wil ik mijn steentje bijdragen aan dit dynamische en noodzakelijke vrijwilligersinitiatief door mij af en toe te engageren als chauffeur om maaltijden te leveren en roer ik ook graag eens in de potten.

 

Heidi

Opgegroeid in een familie die ‘l’heure de l’apéro’ en samen eten sinds generaties hoog in het vaandel draagt.

Geboeid en ‘gebeten’ door taal, ben ik actief geweest in (ver-)taaltechnologie waarbij ik in een internationale context projecten aanstuurde. Zoals taal verbindt, brengt koken ook mensen samen. Daarom zet ik zet me graag in voor culinaire solidariteit.

Ik ben blij deel uit te maken van een ploeg die zo concreet te werk gaat: de warme maaltijden aan het einde van iedere kooksessie vinden steeds hun weg naar zij die er nood aan hebben. Je vindt me zowel op de kookvloer alsook in het bestuur.

Samen proberen om Gent een stukje socialer te maken, daar doe ik graag aan mee!

Koen

Al zie je me zelden tussen het kookgerei, vanuit de achtergrond draag ik bij aan de warme missie van onze vzw.

Ik ben Koen. Op technisch gebied zorg ik dat alles vlekkeloos verloopt. Of het nu de planningstool betreft of andere technische uitdagingen, ik sta klaar om de organisatie soepel te laten draaien.
 
Mijn passie voor koken komt tot uiting wanneer ik in mijn vrije tijd experimenteer. Mijn nieuwste obsessie? Zuurdesembrood. Dus, terwijl ons team gratis warme maaltijden bereidt voor degenen die het het hardst nodig hebben, vind je mij op rustigere momenten met mijn handen in het deeg, op zoek naar dat perfecte brood.
 
Samen vormen we een team dat zich met hart en ziel inzet voor de kansarmen in onze samenleving. En ik ben er trots op om vanuit de technische kant mijn steentje bij te dragen aan deze prachtige missie.

Brian

Ik ben Brian en kom oorspronkelijk uit de VS. In 2019 ben ik naar Gent verhuisd om samen te wonen met mijn Belgische partner. Sindsdien heb ik gewerkt, gestudeerd, Nederlands geleerd en vrijwilligerswerk gedaan in deze warme stad. Onderweg heb ik vriendschappen en connecties opgebouwd met mensen van verschillende afkomst. Ik zie dit als een kernkracht van de Kookploeg Solidair; we brengen mensen samen van allerlei achtergronden die samenwerken op basis van solidariteit. Mijn passie is mensen samenbrengen en er is geen betere manier om dat te doen dan door samen te koken en eten te delen. Het is een van de oudste, meest universele en laagdrempeligste activiteiten om mensen van allerlei achtergronden samen te brengen.

Thibault Lejeune - Kookploeg Solidair Gent

Thibault

Ik ben Thibault, Gentenaar uit Sint-Amandsberg. Voel me op en top een “strop” – laten we zeggen dat ik de weg in Gent vrij goed ken :-). Origineel ben ik kok van opleiding, nadien werd ik ondernemer, daarna communicator en ten slotte “food systems innovator”. Voor de Kookploeg – dat is in zekere zin ook een “food system” hé – neem ik de rol van vrijwilligerscoördinator op mij. Partnerschappen en kruisbestuivingen, dat is mijn dada. 

Geëngageerde mensen die samen koken voor anderen: meer hands-on dan dàt lijkt moeilijk. Ik geloof in de positieve impact van de Kookploeg en hopelijk kan ik die nog groter en nog evidenter maken.

Bij een koffie of een pint filosoferen over “de zin van het leven” vind ik even leuk als samen lachen over onze favoriete scènes uit The Office. Dat mag voor mijn part duren tot een kot in de nacht. Een goed gesprek en ik ben content!

Greta

Ik ben Greta. Lang geleden zag ik in ons Gentse stadsmagazine een oproep van de Kookploeg voor keukens en koks. Mijn hoofd was net vrij van werkgerelateerde contractuele en juridische besognes en mijn handen jeukten. Ik heb in de loop der jaren meer dan 1000 worsten gebakken. Ik heb tranen met tuiten gehuild bij het pellen van de dikke uien en vaak in mijn vingers gesneden. En toen kreeg ik promotie en werd de planner van de Kookploeg.
Als planner maak ik de afspraken met keukens en maaltijdverdelers, koks en hulpkoks, boodschappers en chauffeurs. Niet altijd eenvoudig maar gelukkig beschikt de Kookploeg hiervoor over uitstekende tools.

Ik vind dat honger niet kan in een wereld met zoveel overvloed.

Marc

Mijn naam is Marc,

Na de Hotelschool en restaurantkeukens in binnen- en buitenland, ben ik met dezelfde passie en gedrevenheid de uitdaging van verantwoordelijke van grootkeuken in de bedrijfswereld aangegaan.

Een job die voor mij altijd een grote verantwoordelijkheid inhield naar de gezondheid van de werknemers van het bedrijf. Gedurende hun volledige loopbaan en 5 dagen op 7, kwamen die werknemer hun belangrijkste maaltijd van de dag bij ons in de bedrijfsrestaurant nutten. Vanuit die optiek was het aanbieden van gezonde, evenwichtige en voedzame maaltijden altijd mijn eerste doel.

Via een goede vriend ben ik in contact gekomen met het prachtige werk en het enthousiasme van “Kookploeg Solidair”. Met datzelfde enthousiasme wil ik mijn ervaring die ik in mijn loopbaan opgedaan heb met hen delen en hen via coaching ondersteunen en bijstaan.

 

Kimberly

Een West-Vlaming die blijven plakken is in Gent na mijn studies Journalistiek. Ik ben altijd creatief, nieuwsgierig en sociaal geweest. Nieuwe ervaringen opdoen en dingen bijleren, zijn enkele van mijn drijfveren.

Door enkele tegenslagen, geniet ik ook meer van die kleine dingen in het leven. Een uitzicht, mensen, de sfeer of belevenissen.
Daardoor wil ik ook iets positiefs doen voor anderen, om dat gevoel te delen.

Dus toen ik de open positie van social media expert bij Kookploeg Gent zag, heb ik de kans met beide handen aangenomen. Geen spijt van gehad! De geur van het lekkere eten en de variatie aan mensen tijdens de kooksessies zijn een welkome aanvulling!

Elisa

Mijn naam is Elisa. Ik ben een advocaat intellectueel eigendom met een passie voor marketing, schrijven en het creëren van content. Ik kom oorspronkelijk uit Italië en leer momenteel Nederlands. Ik ben bij de Kookploeg gekomen via Vrijwilligerspunt Gent als een kans om mijn taalvaardigheden te verbeteren, terwijl ik iets moois doe: mensen helpen die het misschien minder goed hebben. Hoewel mijn belangrijkste taken hier bestaan uit het vastleggen (letterlijk, op foto’s en video’s) van de essentie van ons project en de mensen die erbij betrokken zijn, vind ik het ook vaak leuk om de schort aan te trekken, mijn mouwen op te stropen en het kookteam te helpen…ik ben tenslotte Italiaan, wij houden van koken!

Erelid - Frank


In 2020 verhuisde ik van Lokeren naar Gent, waar ik al jaren werk. Ik ber er directeur van een vzw in de non-profit sector en ben daar dagelijks bezig met cijfertjes.

Het leek me een fijn idee om me via vrijwilligerswerk zo snel mogelijk een échte Gentenaar te voelen en om een concrete bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Naast wandelen, lezen, tuinieren en klussen, is koken een hobby van mij. Geen wonder dus, dat net de Kookploeg mijn aandacht trok.

In het bestuur probeer ik mijn ervaring in de non-profitsector nuttig te gebruiken en ik begeleid er de team-events.

Tegenslagen en positieve ervaringen maken je tot wie je bent, zolang je er maar de nodige lessen uit trekt. En dus is “vooruitkijken in het leven” mijn motto.